Help ik moet netwerken | Door Nina Hendriks

netwerken

footer

Netwerken doet iedereen, bewust en onbewust. Maar hoe ga je daar mee om? Wat moet je doen om te netwerken? Ik interviewde hiervoor Yvonne Kruizinga-Meier, zij is de trotse eigenaresse van bureau Diamant.

Interview Yvonne Kruizinga- Meier: Connecties maken

Yvonne is de eigenaresse van bureau Diamant. Met dit bedrijf geeft ze verschillende trainingen. Dit voor studenten en verschillende bedrijven. Ik ken Yvonne nog niet heel lang, ik denk namelijk maar een maand. Maar bij de eerste ontmoeting besloten we om een blog te maken over netwerken.
Yvonne is een open, sociaal persoon en ik merkte meteen dat ze graag mensen helpt. Al snel heb ik toen besloten dat zij de perfecte persoon was voor het interview en de blog! Yvonne is in mijn ogen namelijk een expert op het gebied van netwerken. Een voorbeeld in mijn ogen als het gaat om een goede netwerker. Zij heeft een goede balans weten te vinden in haar manier van netwerken. Dit door goed te luisteren en interesse te tonen in de persoon.

Hoe is het voor jou begonnen? En wat houdt netwerken voor jou in?

Netwerken is echt contact maken met personen. Ik doe het niet om er zelf op de eerste plaats beter van te worden. Netwerken doe je in je privé omgeving maar vooral op zakelijk gebied, zakelijk netwerken dus. Eigenlijk ben je altijd wel bezig met netwerken. Het gaat om nieuwe contacten maken en het behouden van huidige/oude contacten. In 2013 ben ik bewust begonnen met netwerken. Ik werkte toen in het sociale domein. Dit als projectleider beursvloer. Hier begon het zakelijk netwerken voor mij. Ik moest het zakelijke werkveld in contact brengen met het maatschappelijke veld. De zakelijke wereld was helemaal nieuw voor mij. Ik moest toen dus netwerken en ben gewoon begonnen door het te gaan doen.

Wanneer ben je een goede netwerker?

Ik vind een goede netwerker, iemand die:

oprecht geïnteresseerd is en vooral iemand die ook het initiatief toont. Het komt namelijk niet zomaar aangewaaid en het moet van twee kanten komen. Ook moet iemand goed kunnen luisteren en is het belangrijk dat je dingen onthoud die een ander zegt. Zo laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in een persoon. Als je gaat netwerken omdat het moet gaat het hem ook niet worden. Je moet laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in die persoon.

Welke drie eigenschappen en of vaardigheden moet een netwerker hebben?

De drie belangrijkste eigenschappen zijn toch wel: oprecht geïnteresseerd zijn, lef tonen en initiatief nemen. Er zijn er zeker meer maar dit zijn eigenschappen die iedere goede netwerker moet beheersen.

“Oprecht geïnteresseerd zijn, lef tonen & initiatief nemen”

Wie is voor jou een inspirerend voorbeeld qua netwerken en waarom?

Echt een inspirerend voorbeeld heb ik niet perse, ik heb wel mensen die me goed hebben geholpen. Ik kende een paar ondernemers toen ik net begon, deze hebben mij voorgesteld aan hun connecties en namen me mee naar verschillende evenementen. Hierdoor heb ik weer nieuwe mensen leren kennen.

 

Wat zijn voor jou aandachtspunten als netwerker? Wat vind je zelf nog lastig aan netwerken en waarin je jezelf zou willen verbeteren?

Ik luister vaak teveel. Ik moet dus echt meer aandacht schenken aan wederkerigheid. Het gesprek moet van 2 kanten komen. Er moet dus een goede balans zijn tussen geven en nemen. Dit zijn 2 belangrijke elementen binnen een gesprek.
Daarbij moet ik ook online meer aandacht geven. Ik moet veel meer actief worden op sociale media, vooral nu in de corona tijd is online netwerken heel belangrijk. Fysiek netwerken is nauwelijks mogelijk in deze tijd en het onderhouden ook. Door meer aandacht te besteden aan online mogelijkheden kan dit verbeterd worden.

footer

“Kleine stappen maken”

Welke dingen over netwerken hebben we niet gevraagd die je wel belangrijk vindt om te delen?

Het is belangrijk om zo jong mogelijk te beginnen met
netwerken. Ik zelf leer veel studenten nu hoe dat moet. Ik merk zeker verschil met vroeger, mensen verstoppen zich nu snel achter een scherm. Hierdoor zie ik dat jongeren het steeds moeilijker vinden om contacten te leggen. Daarbij is een goede tip, zorg dat je altijd goed voorbereid bent. Vooral op fysieke bijeenkomsten is dit heel belangrijk.
                                     

~Yvonne Kruizinga-Meier~

Beginnende netwerker

Ik zal me even kort voorstellen. Ik ben Nina Hendriks en momenteel studeer ik commerciële economie op Fontys te Eindhoven.

Zelf beschouw ik me als een beginnend netwerker. Dit is voor mij vooral begonnen toen ik de opleiding ging volgen. Je begint dan langzaam met het aanmaken van je LinkedIn pagina en voegt dan hier en daar wat mensen toe. En zo groeien je connecties met de dag.

Een echte valkuil voor mij was lef tonen. Ik durfde nooit echt op mensen af te stappen. Maar doordat je in de loop van de tijd merkt dat mensen dat echt waarderen, gaat dit natuurlijk steeds beter. En je zult ook wel moeten wil je iets bereiken.

Netwerken is dus een belangrijk onderdeel van mijn leven als student commerciële economie. En ik raad ook iedereen aan om hier serieus mee aan de slag te gaan. Het brengt alleen maar voordelen met zich mee. Al is het niet voor nu dan is het wel voor later.

Dit was mijn verhaal in een notendop. Maar ik hoop jullie op deze manier geïnspireerd te hebben op het gebied van netwerken. 

~Nina Hendriks~

Lees ook mijn andere blogs.