Netwerken spannend?

Netwerken spannend? Met deze 10 “do’s en dont’s” kun jij zelfverzekerd aan de slag!

Waarom offline netwerken?

Er zijn allerlei aspecten die bijdragen aan het zijn van een goede netwerker. Netwerken biedt tal van kansen en bepaalt voor een groot deel je carrière. Zowel in de banenmarkt als zelfstandig ondernemer, biedt een goed netwerk tal van mogelijkheden. Een breed netwerk geeft je de mogelijkheid om een eigen gemeenschap te creëren. Deze mensen stellen jou op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen jouw branche. Of het nu over nieuwe producten gaat of openstaande vacatures, jouw netwerk staat voor jou klaar om je alle informatie en benodigdheden toe te reiken.

Hoe ga jij te werk?

Het creëren van jouw eigen netwerk klinkt natuurlijk enorm interessant, maar hoe kun je dit verwezenlijken. Het antwoord? Netwerken! Er zijn vele Do’s en Dont’s wanneer het aankomt op netwerken. De belangrijkste heb ik voor jou verzameld om jou op te leiden tot een echte professional!Er zijn vele kwaliteiten die bijdrage bij het zijn van een goede netwerker. Neem de onderstaande Do’s als voorbeeld.

Wat zijn de do’s?

 1. Initiatief tonen
  Bij de deelname aan een evenement zullen andere personen het op prijs stellen als jij de eerste stap zet. Veel mensen vinden het lastig om een gesprek aan te gaan en dit kan spannend zijn. Bij het maken van een eerste stap straal je zelfvertrouwen uit waardoor je meteen een goede eerste indruk achterlaat bij je gesprekspartner.
 2. Jezelf zijn
  Wees jezelf! Je gesprekspartner zal direct opmerken wanneer je oprecht bent. Oprechtheid zorgt voor vertrouwen, wat een vruchtbare bodem biedt voor een langdurige relatie.
 3. Wees voorbereid
  Netwerken biedt vele mogelijkheden, maar waar ben jij naar opzoek? Stel doelen voor jezelf en bedenk welke mensen jij nodig hebt om deze doelen te bereiken! Het is natuurlijk super handig om bij voorhand te achterhalen, welk evenement je gaat bezoeken, wie je daar tegen het lijf kan lopen en in welke kleding jij jezelf wilt vertonen op het evenement.
 4. Dankbaarheid
  Bij het ontvangen van hulp is het van belang dat je dankbaarheid toont naar deze persoon. Kleine dingen als het versturen van een berichtje of het geven van een cadeautje is al voldoende om je dankbaarheid te tonen. De kans is groot dat deze persoon weer voor je klaar zal staan, wanneer je hulp nodig hebt.
 5. Weet jezelf te verkopen
  Een elevator pitch over jezelf is de perfecte tool om kort en duidelijk te vertellen wie je bent en wat je leuk vindt. Deze eerste indruk zal een goed begin zijn van het gesprek. Je gesprekspartner weet ook gelijk of er gedeelde interesses zijn wat bijdraagt aan een goedlopend gesprek.
 6. Wees breed geïnteresseerd
  Durf vragen te stellen, neem een open houding aan en luister aandachtig. Door breed geïnteresseerd te zijn creëer je compassie met je gesprekspartner en zal hij of zij ook aandacht aan jou besteden.
 7. Wees behulpzaam
  Netwerken biedt veel voordelen, maar het is ook van toepassing om anderen te helpen. Weet wat je te bieden hebt en maak hier gebruik van! Het principe van geven en nemen is zeer belangrijk binnen je netwerk. Je kwaliteiten en expertises zijn tevens een visitekaartje voor jouw netwerk.
 8. Biedt een luisterend oor
  Luister goed naar wat er gezegd wordt. Je gesprekspartner zal het op prijs stellen als je interesse toont en aansluitende vragen stelt.
 9. Profileer je online
  Voor en na een evenement kun je ervan uit gaan dat personen je zullen opzoeken op online platformen. Een volledig en mooi LinkedInaccount biedt een professionele profilering van jou als persoon. Als nieuwe connecties zien wie je bent, wat je doet en waar je interesses/kwaliteiten liggen hebben zij een juist beeld over jou als persoon.
 10. Lach!
  Zul jij gauw naar iemand toe stappen die onvriendelijk kijkt? Tuurlijk niet. Probeer veel te lachen! Je krijgt maar een kans op een eerste indruk. Als jij laat zien dat je lekker in je vel zit en vriendelijk bent, zijn personen veel gauwer geneigd om een praatje met je te maken. Veel interessante tips die jou tot een succesvolle netwerker zullen maken, maar waar gaat het vaak fout? Probeer de onderstaande dont’s te voorkomen. Je wilt namelijk niet dat personen jou als onaangenaam zullen ervaren!

Wat zijn de dont’s?

 1. Afwachtende houding
  Ga jij wachten tot andere mensen op jou afstappen? Dacht je aan ja? Probeer eens uit je comfort zone te stappen en wees eens de persoon die de eerste stap zet! Door die eerste stap te zetten straal je vertrouwen uit en maak je een goede eerste indruk.
 2. Niet geïnteresseerd zijn
  Heel fijn, heb je net heel je verhaal verteld, wordt de vraag gesteld of je het nog een keer uit wil leggen omdat de persoon tegen wie je je verhaal vertelde niet op zat te letten. Voorkom dit door zelf wel geïnteresseerd te zijn en een actieve/ open houding aan te nemen. Dat zorgt voor eenzelfde reactie bij je gesprekspartner.
 3. Op je mobiel kijken
  Een telefoon kan heel handig zijn voor een hele boel zaken, maar NIET tijdens het netwerken. Een telefoon zorgt voor veel te veel afleiding en het komt niet professioneel over. Dus leg die telefoon aan de kant tijdens het gesprek en toon interesse.
 4. Niet voor opvolging zorgen nadat je een connectie gemaakt hebt
  Je hebt een jaar geleden iemand leren kennen en vervolgens hoor je er niks meer van. Stuur je die persoon dan nog een berichtje als je hulp nodig hebt? De kans is groot dat dit ongemakkelijk aanvoelt en dat is te voorkomen! Stuur om de zoveel tijd een berichtje met de vraag hoe het gaat en spreek een keer af voor een kopje koffie. Op deze manier is hulp vragen aan je netwerk een stuk makkelijker.
 5. Alleen maar zelf aan het woord zijn
  De kans is groot dat je zelf veel te vertellen hebt en dat je dit tegen zoveel mogelijk mensen wil vertellen op een netwerk evenement. Maar laat ook andere mensen aan het woord in plaats van alleen maar over jezelf te vertellen. Dan kom je erachter wat je gesprekspartner te bieden heeft voor jouw netwerk.
 6. Iemand niet bedanken
  Heb je net heel veel moeite gedaan om iemand te helpen… krijg je niet eens een bedankje. Het hoeft niks groots te zijn, maar laat weten dat je het op prijs stelt wat iemand voor je heeft gedaan. Een kleine moeite met een groot effect.
 7. Je anders voordoen
  Je denkt iemand te kennen en vervolgens kom je erachter dat die persoon tegen je gelogen heeft. Dit geeft niet veel vertrouwen en komt al helemaal niet professioneel over. Voorkom dit door jezelf te zijn! Je hoeft niet alles te kunnen of alles te weten, zolang je maar doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
 8. Netwerk niet onderhouden
  Je hebt net een paar jaar een connectie met iemand alleen je hebt in die tijd nog nooit contact gehad. Dit is niet wenselijk wanneer je hulp nodig hebt van die persoon. Laat iets van je horen! Mensen zien graag waar je mee bezig bent en stuur mensen uit je netwerk eens een bericht. Op deze manier voorkom je dat het heel ongemakkelijk is om contact te zoeken met mensen uit je netwerk.
 9. Samen gaan en blijven bij een netwerkevent
  Ga NIET samen naar een netwerkevenement. Als je met een goede vriend(in) gaat moet je altijd rekening houden met iemand. Durf alleen te gaan en ontmoet nieuwe mensen! Door alleen te gaan heb je meer vrijheid en kun je zelf bepalen hoelang en met wie je een gesprek aan gaat.
 10. Van je eigen interesse uitgaan
  Je hebt een heel interessant onderwerp (vind je zelf) alleen je ziet je gesprekspartner al de ogen rollen voor je überhaupt begonnen bent. Geen goede indruk. Het is niet erg als jij en je gesprekspartner niet alleen maar dezelfde interesses delen. Maar sta open voor nieuwe onderwerpen en luister aandachtig. Dit vergroot en je kennis en je netwerk, Win-Win.

In het kort

 • Wees jezelf, je hoeft jezelf niet anders voor te doen dan hoe je bent.
 • Bereid jezelf voor.
 • Luister naar wat andere mensen te zeggen hebben en toon oprechte interesse (ook als je het zelf minder interessant vindt).
 • Onderhoud je netwerk en bedank mensen als je hulp hebt ontvangen.
 • En als laatste, zoek het contact op! Ga nieuwe mensen ontmoeten en vergroot je netwerk aan de hand van bovenstaande Do’s en Dont’s. Wees niet bang om uit je comfort zone te stappen en zie wat voor een mooie kansen het je kan opleveren.

Een sterk en kwalitatief goed netwerk helpt je als ondernemer en mens om altijd verder te komen. Dat geloof ik en heb ik zelf ervaren. Daarom help ik graag mensen om te leren netwerken op een manier die bij hen past. Netwerken is namelijk te leren door iedereen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het opzetten en onderhouden van je netwerk vraag dan een gratis advies gesprek met mij aan door mij een berichtje te sturen. Ik hoop je snel te spreken.

 

Vrolijke groet,

Yvonne

Lees ook mijn andere blogs.